Hortenzija
Uolasėklinių šeimos, kilęs iš Japonijos, šiltnamiuose ir
kambariuose auginamas krūmelis. Stiebas stačias. Lapai ovališki, dantytais
pakraščiais. Žiedai balti, rožiniai, raudoni, sutelkti dideliame apvalaus
skėčio žiedyne. Žiedynai susidaro vienamečių ūglių viršūnėje. Hortenzija
mėgsta drėgną šiltnamio orą ir pavėsio vietą. Veisiama ūgliais, kurie plaunami
sausio—kovo mėnesiais 5 cm ilgio nuo išaugusių atžalų, neturinčių žiedinių
pumpurų. Anksčiau padaugintos hortenzijos turi daugiau žiedų ir būna stipresnės.
Veisiama po stiklais, smėlingoje durpinėje žemėje arba išplautame smėlyje.
Įsišaknija per 2—3 savaites.
Isišakniję ūgliai sodinami į 8—10 cm skersmens vazonėlius;
žemės mišinys imamas toks: 1 dalis gerai supuvusios durpinės, 1 dalis
viržinės, 1 dalis lapinės ir atitinkamas kiekis smėlio. Po 4—6 savaičių jaunos
hortenzijos dar kartą persodinamos į 12—13 cm skersmens vazonėlius. Žemė
duodama lygiomis dalimis, gerai supuvusi durpinė (geriausiai durpių purvas),
velėninė ir atitinkamas kiekis smėlio. Vasarą hortenzijas patartina laikyti
inspekte arba lauke pusiau pavėsyje, sukasus puodus į žemę. Šiltomis
saulėtomis dienomis 1—2 kartus per dieną purkščiamos vandeniu ne
tikhortenzijos, bet ir inspekto sienos bei žemė. Be to, kartais jos palaistomos praskiestomis karvių mėšlo srutomis.
Žiemą hortenzijos laikomos sausoje, tamsioje patalpoje,
esant 2—3 laipsnių temperatūrai, ar užkasamos lauke specialiai įruoštoje
duobėje arba inspekte; patariama jas užkasti smėlyje. Pradėjus šalti, hortenzijos
pridengiamos medžių lapais. Vasario mėnesį hortenzijos iškasamos ir sunešamos į
šiltnamį, kuriame yra 8—10 laipsnių temperatūra. Iš pradžių 3—4 kartus per
dieną purkščiami tik augalai, o žemė vazonuose visai nelaistoma. Drėgmės
vazonuose tuo tarpu užtenka tiek, kiek nubėga stiebu. Toliau kas savaitė
temperatūra keliama po 2 laipsniais, kol pasiekiama 20 laipsnių. Tuo laiku žemė
vazonuose normaliai laistoma.
Norint turėti mėlynai žydinčių hortenzijų, rožine arba balta
spalva žydinčias hortenzijas reikia dažyti. Daroma taip: paskutini kartą
persodinant į žemę, primaišoma alūno: 1 kibirui žemes ima ma 100 g alūno.
Pavasarį, prieš žydint, bent 1—2 kartus per sa vartę palaistomą alūno tirpalu
(1 kibirui vandens imama 130-alūno).
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą